Bättre villkor i Bemanningstjänst

Vänsterpartiet har under en längre tid uppmärksammat villkoren för de som är anställda i kommunens vikariepool, Bemanningstjänst. Bland annat lyfte vi frågan om sms-tillsättning när vi var i opposition under förra mandatperioden. Det som var tänkt som ett verktyg för att effektivisera bemanningen och ge alla samma chans att få ett vikariat har lett till att många ständigt bär runt på sin mobil för att vara snabbast med att tacka ja till ett erbjudande. Oron för att missa ett meddelande och därmed en inkomst skapar stor stress.

Sedan vi rödgröna tillträdde ha samtal först med vår utförarorganisation proAros för att hitta ett bättre sätt att planera verksamheten hos Bemanningstjänst. Idag rapporterar VLT om hur sms-tillsättningen avskaffas.

Grundtanken är att vi ska ha en högre grundbemanning i våra verksamheter så att man kan klara av att hjälpa varandra om någon är sjuk och på så sätt ha mer personal på plats totalt sett. Det skapar en trygghet för de som finns på tex äldreboenden, i skola och förskola när det inte kommer nya hela tiden. För de som ändå kan behövas som vikarier är tanken att man ska få en områdestillhörighet. Då kan man som vikarie lära sig hur det fungerar på sitt område.

Nästa steg för oss i Vänsterpartiet är att få ett grepp om hur stort det totala behovet av vikarier kan vara och se till att det blir fler som får en tillsvidareanställning. Alla kanske inte vill arbeta heltid för att man kombinerar arbetet med studier eller annat men de allra flesta vill veta hur mycket man kommer att tjäna i slutet av månaden. Enligt rapporten ”Ständigt standby” från fackförbundet Kommunal har dessutom visstidsanställda lägre lön, i genomsnitt 88 procent av de tillsvidareanställda per månad.

Kommunals rapport visar också på att det inte enbart är ungdomar som erbjuds visstidsanställningar, (vilket man inbland hävdar, med den underliggande tanken att ungdomar kan få finna sig i osäkrare förhållanden.) Medelåldern i kommuner och landsting är 35 år för denna grupp. Den som under många år är visstidsanställd och hoppar in på timmar är utestängd från delar av våra trygghetssystem och har svårt att få en bostad och drar sig för att skaffa familj.

För mig är det också en viktigt jämställdhetsfråga då de allra flesta som är visstidsanställda är kvinnor som blir beroende av att ha en partner med fast inkomst. Jag gick själv som vikarie inom barnomsorg och skola under flera år och lärde mig en hel del av att få se många olika verksamheter men vet att det måste till ett stort arbete för att det ska bli ett attraktivt alternativ. Att ha en tydlig chef, få fortbildning och feedback på det man gör är minst lika viktigt som att lönen ligger på en rättvis nivå. Att med kort varsel sätta sig in i en ny situation, möta nya elever eller brukare inom omsorgen kräver en särskild kompetens som arbetsgivaren måste vara rädd om.

Hör gärna av er ni som har egna erfarenheter och åsikter om hur vi förbättrar Bemanningstjänst.

 

There are no comments on this post.

Lämna en kommentar