”Ett jämlikare och mer barnvänligt Västerås”

I skrivande stund pågår Västerås stads budgetfullmäktigesammanträde. Här är mitt  inledningsanförande. Jag får återkomma med ett inlägg om hur det gick senare.

Ordförande, fullmäktige, åhörare

Det har blivit tuffare att växa upp i Sverige de senaste åren. Allt fler barn har föräldrar som inte får ekonomin att gå ihop. Det handlar om högre arbetslöshet, tuffare regler i a-kassan och lägre ersättningar i sjukförsäkringen.

I Västerås strategiska plan har vi slagit fast att alla barn förtjänar en bra uppväxt. Det innebär att alla nämnder och styrelser måsta ha barnens bästa för ögonen när man fattar beslut så även vi när vi beslutar om budgeten för 2013.

För Vänsterpartiet handlar det om att se till att alla barn och unga har samma möjligheter till ett bra liv och många valmöjligheter i framtiden. För att uppnå det behöver alla få tillgång till en bra barnomsorg, en resursstark skola, trygga vuxna omkring sig och en rik fritid.

Med detta för ögonen fortsätter vi att utöka utbudet av fritidsaktiviteter och mötesplatser som alla kan ta del av. Med en miljon extra till individ och familjenämnden kan vi ha gratis dagkollo och prova-på-aktivteter under hela året med gratis bussresor för deltagarna. Investeringen i en skejtpark är efterlängtad och en del i samma tankebanor. Extra medel till barn- och ungdomsteater ger också förutsättningar för fler att uppleva kultur under nästa år.

Vi ger också fler ungdomar möjlighet till en inkomst genom utökningen av sommarjobben och insatsens som kallas ung resurs som kombinerar skolarbete med jobb i kommunal verksamhet. Att tidigt få kontakt med arbetslivet är en nyckelfråga.

Bland de som har svårt att klara sig på sin inkomst finns också de som arbetar ofrivillig deltid, har osäkra timanställningar, många ensamstående kvinnor. Just nu pågår en utredning som ska visa vad det kostar kommunen att växla från den stora mängden timanställda vikarier till högre tjänstgöringsgrad för de som önskar det. För att du ska nå din fulla potential i ditt arbete och känna att du utvecklas ska inte resursbrist och stress sätta käppar i hjulet för dig. För Västerås stads medarbetare ska heltid vara en rättighet och deltid en möjlighet. Vi har avsatt pengar i budgetreserven för att kunna arbeta med detta när utredningen är helt klar.
För att nå bästa möjliga effekt skjuter vi till pengar både till äldreomsorgen och till daglig verksamhet som ett led i att stärka kvalitén.

Det gäller att se långsiktigt både i ekonomi och i prioriteringar när vi idag ska anta budget för 2013. Ska vi jobba för ett bättre samhälle som vi kan lämna över till våra barn måste vi våga satsa på alla delar i kommunen så att ingen får känslan av att stå utanför och vara bortglömd.
Att satsa på att på stadsdelsutveckling är ett led i att bygga för framtiden. Både Bjurhovda och Bäckby prioriteras tydligt i den rödgröna budgeten.

Vänsterparitet menar att det är viktigt att skapa positiva mötesplatser och tillåtande miljöer för barn och unga. Vi ser satsningen på pedagogiska skolgårdar med en miljon kr som ett sätt att skapa utomhusmiljöer som kan användas både under skoltid och efter, våra skolor har stor potential att utvecklas till knutpunkter i våra områden utifrån tanken om ”skolan mitt i byn”

Vi tar ansvar för en framtida ekonomi i balans, med en hög reserv och ett gott resultatmål och det känns bra att presentera en budget som ser till kommande generationers möjlighet att växa upp i ett jämlikare och mer barnvänligt Västerås.

There are no comments on this post.

Lämna en kommentar